Trebensstativ

Trebensstativ, eller tripod som är det engelska namnet, är ett kamerastativ som har tre ben. Detta gör att det är mycket stabilt och ger ett gott stöd för kameran. Förutom de tre benen består ett trebensstativ av ett stativhuvud som ofta är monterat på en rörlig mittpelare.

Själva utförandet varierar kraftigt mellan olika typer av stativ, men gemensamt för de allra flesta är att benen består av sektioner som går att skjuta ihop för att spara plats när stativet inte används. Mittpelaren är som nämndes ofta rörlig och kan höjas upp 20-40 cm för att på ett enkelt och snabbt sätt justera höjden på kameran för att passa fotografen.

Stativets höjd är en annan sak som varierar mycket kraftigt. Med alla ben max utdragna varierar höjden på olika stativ från ca 130 cm till 180 cm. Lägg därtill mittpelarens höjd så ges ytterligare justermån på 20-40 cm. På vissa stativ kan man dra isär benen ett eller två steg extra, och kan på så sätt få ner kamerans höjd i princip till marknivå. Mycket praktiskt vid macrofotografering eller om man vill ligga ned i ett gömsle. 

Prisnivån skiljer sig kraftigt, från ett par hundralappar för ett komplett stativ, till ett par tusen för stativ och en tusenlapp till för stativhuvud. De dyrare stativen har ofta stora fördelar i form av stabilitet och funktion.

Här hittar du Fotofyndets sortiment av kamerastativ, där du bland annat hittar stativet och kulleden som syns i filmen ovan.

En variant av trebensstativ som vi inte nämnt så mycket innan är bordsstativ av olika slag. Även dessa har tre ben, ofta utdragbara i ett par sektioner och ett stativhuvud av något slag. Du kan läsa mer om bordsstativ på sidan Övriga typer.

 

 

Vill du kontakta oss kan du använda detta kontaktformulär


(Lämna tom)
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)