Material

Materialvalet i kamerastativ varierar, men två olika är klart vanligare än de andra. Här kommer vi att ta upp dessa två, samt ett tredje som ligger i tiden.

Det första och vanligaste materialet i kamerastativ är aluminium. Det är billigt, ganska lätt, förhållandevis starkt och kan bearbetas. Nackdelen med aluminium kommer när stativen blir lite större, då materialtjocklekarna måste ökas för att hålla för kraftigare belastning, då ökar vikten på stativen. Många fotografer börjar med ett eller flera aluminiumstativ, för att sedan komplettera med andra typer.

Nästa material är kolfiber. Kolfiber är ett material som har extremt hög hållfasthet i förhållande till sin vikt, vilket gör att stativens vikt kan hållas ned. Nackdelen är att kolfiber är ett dyrt material, samt att det är svårare att bearbeta. Detta tillsammans gör att stativ av kolfiber är dyra, ofta skiljer det 50-100% mot motsvarande aluminiumstativ.

Det tredje och sista materialet vi ska ta upp är trä. Trästativ är inte jättevanliga, men säljs. Materialet var vanligare förr, under de stora lådkamerornas tid, men har på senare år gått framåt igen. Det är främst naturfotografer som väljer ett stativ av trä, då dessa smälter bra in i miljön, låter inte onormalt om man råkar stöta i det så att man riskerar att skrämma bort djur, etc. Trä har även fördelen att det är ett naturvänligt material.

Slutsats; vilket material man väljer i sitt kamerastativ beror på hur mycket stativet får kosta, hur stabilt det måste vara eller om man ser ett behov av trä som material.

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)