Övriga typer

Förutom de två huvudtyperna trebensstativ och enbensstativ finns det ett antal andra varianter på kamerastativ.

Flexistativ, Gorillapods, etc

Dessa stativ har tre kraftiga, böjbara ben. Benens konstruktion och beklädnad gör att de får mycket goda egenskaper när man knyter dem runt något. Det kan tex vara en lyktstolpe, broräcke, backspegel, etc som kan fungera som fast underlag när man inte har möjlighet att använda ett stativ som står på marken. Gorillapod är ett välkänt varumärke på den här typen av stativ och får anses som marknadsledande. Fotofyndet säljer en variant av fabrikat Braun, som man kan hitta här Flexistativ Braun.

Braun Flexi 1 kamerastativ

Bordsstativ

Små trebensstativ som är gjorda för att använda på bord eller andra släta ytor. Benens längd varierar men ca 2dm är vanligt. Vissa har teleskopben som gör att stativet tar lite mindre plats i förvaring. Andra har flexibla ben, i likhet med flexistativen ovan, men är såpass små att användning förutom på bord är omöjligt. Fotofyndet säljer några varianter av bordsstativ, tex Braun 2002 och Braun 2000.

Bordsstativ Braun 2002

Handgrepp

Ett kombinerat stativ och handgrepp, mycket lämpligt när man tex vill videofilma med sin D-SLR. Man får då ett pistolgrepp under kameran och kan hålla i stadigt. Tyska Bilora tillverkar en variant, Bilora Grip Pod, som förutom att fungera som pistolgrepp även kan användas som bordsstativ.

Bilora Grip Pod

Övrigt

Det finns även en del andra udda stativ, tex för fastskruvning i fast underlag. Dessa används främst till övervakningskameror men kan i vissa fall vara användbara även för vanliga kameror.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)